Naar inhoud

Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg

Artikel: Hoe je kleding wordt gemaakt

Hoe je kleding wordt gemaakt

#1 - Het ontwerpproces

Als ontwerpster heb ik nooit echt een vast plan voor een nieuwe collectie. Over het algemeen volg ik mijn gevoel en ga waar het mij heen brengt. Wanneer ik onze ateliers in Portugal bezoek, houd ik mijn ogen open, ga ik volledig in de “sponsmodus” en laat ik de inspiratie stromen. Ik raak geïnspireerd door de prachtige natuur, mooie kleuren, mijn eigen gevoelens, de stoffen gemaakt door onze productiepartners, etc.

Benieuwd welke stappen er in het ontwerpproces van elk van onze collecties plaatsvinden? Lees dan zeker verder!

Het kiezen van de stoffen

Bij de productie van modecollecties duurt het maken van stoffen het langst. Ze moeten daarom eerst worden gekozen, en vanwege de vele, vele, vele (!) opties is dat niet zo eenvoudig als het lijkt. Voor elke stof zijn er 3 componenten waarmee rekening moet worden gehouden:

  • De kwaliteit van de stof : zwaarder of lichter (dikker of dunner), gekamd of niet (gekamd katoen zorgt bijvoorbeeld voor de zachte binnenkant van sommige sweater), enz.

  • De kleur van de stof : De keuze of het kledingstuk is gemaakt van reeds gekleurde stof, of na confectie wordt geverfd. Deze laatste techniek heet garment dye en geeft de items een mooie matte, licht verweerde look.

Zodra ik het type, de kwaliteit en de kleur heb bepaald van de stoffen die ik voor de nieuwe collectie wil gebruiken, begint ons atelier met het testen van de gekozen Pantone-kleuren op de stoffen. Voor elke tint maken ze een recept, terwijl wij duimen dat het meteen het juiste resultaat oplevert. Dit proces lijkt een beetje op het bakken van een taart: ook al weet je precies welke ingrediënten je moet gebruiken en welke stappen je moet volgen, het eindresultaat kan altijd anders uitpakken dan verwacht of gehoopt.

de dão winkel - blog - het kiezen van de stoffen

Deadstock stoffen

Sommige fabrikanten maken hun eigen collectie stoffen, die ik soms als uitgangspunt gebruik om nieuwe combinaties te maken: bvb een bepaalde stofkwaliteit met de kleur van een ander staal en de strepen van weer een andere stof. Daarnaast vind ik het ook heerlijk om door hun overgebleven stoffen te snuffelen. Dit wordt deadstock genoemd; grote of kleine hoeveelheden stof die oorspronkelijk door andere merken werden geweigerd, omdat ze helaas niet zoals verwacht uit productie kwamen. Ik vind het erg leuk om door deze stoffen geïnspireerd te worden en ze een tweede kans te geven als prachtig dão-kledingstuk!

de dão winkel - blog - dode inventarisstoffen

Zo. Veel. Keuzes

Het creëren van een kledingcollectie betekent dat je een hoop beslissingen moet nemen! Er zijn eindeloze mogelijkheden voor letterlijk elk detail. De kraagjes bij de hals en mouwen, de stiksels, de labels – wij kiezen graag voor de extra zachte, kriebelvrije optie –, de borduursels, de dikte van het borduursel, de kartonnen hangtags, etc. En soms is het ook nog een kwestie van beslissingen nemen en besluiten om niet elk wild plan uit te voeren, al is dat zeker niet eenvoudig! Meestal moet ik mezelf in bedwang houden, omdat ik me zo kan laten meeslepen door de opwinding van het creatieve proces. Als ik niet oppas, zou elke collectie uit veel te veel items bestaan!

de dão winkel - blog - het kiezen van de stoffen

Lees verder

How to take care and prolong the life of your favorite garment

Hoe je zorg draagt voor je favoriete kledingstuk en de levensduur verlengt

Made with love - Handle with care Wanneer je een dão-artikel koopt, zie je de woorden "Made with Love - Handle With Care" staan op het was- en samenstellingslabel aan de binnenkant van uw kledings...

Meer informatie
How mundo melocotón grew into dão

Hoe mundo melocotón uitgroeide tot dão

Hallo! Mijn naam is Dauwke. Ik ben de oprichtster en ontwerper van dão - voorheen bekend als mundo melocotón. Ik ben geboren op een vroege ochtend in maart 1981 in Zaragoza (Spanje). Ik ben moede...

Meer informatie